Kızgın yağ ile ısının transferi, kızgın su ile yapılan sistemlerin prensip itibarı ile aynıdır.
Teknolojinin ihtiyaç duyduğu 300-320°C sıcaklıklara, kızgın su veya buharla ulaşmak için kazan basınçlarını 100 Atmosfer mertebelerine çıkartmak gerekmektedir. Bu derecede yüksek basınçlı bir sistemin tesisi ve işletilmesi, çok büyük yatırım yanında fevkalade zor ve risklidir. Halbuki kızgın yağ sistemlerinde; atmosferik basınç altında yüksek sıcaklıklara, termik ısı transfer yağları sayesinde kolaylıkla çıkılabilmektedir.
Mamülümüz kızgın yağ sistemleri DIN4754’de tanımlanan yapım kaidelerine uygun olup, TSE İmalat Yeterlilik Belgesi’ni haizdir.
Kazan boruları DIN 17175 ve DIN 2448’e uygun çelik çekmektedir. Prensip olarak kızgın yağ serpantin kangal boruları içinde cebri sirkülasyonla azami ısı transferi sağlayacak bir akışla geçerken, duman gazları borular dışında üç yollu akışla radyasyon ve konveksiyon ısılarını yağa transfer ederek kazanı terk eder.
Kızgın yağ kazanları; 80.000 Kcal/h. ila 6.000.000 Kcal/h. Kapasitelerinde, dik veya yatık tip olarak imal edilirler.
Termik Akışkanlar
Kızgın yağ kazanlarında kullanılan termik akışkanlar, mineral ve sentetik esaslıdır.
Mineral yağlar 320°C.,
Sentetik yağlar 400°C.
sıcaklıklara kadar kullanılabilirler.
KIZGIN YAĞ KAZANLARININ DİZAYN KAİDELERİ:
1. Düşük Termik Atalet :
Kızgın yağ kazanları, aynı kapasitedeki kızgın su kazanlarının 1/20 nisbetinde fevkalade termik atalete sahiptirler. Bu da, kızgın yağ kazanlarının çok süratle istenilen işletme rejimine ulaşmasını sağlamaktadır.
2. Sıcaklık Kontrolu :
Kızgın yağ sıcaklıkları;(+_2°C) limitleri arasında elektronik, analog veya dijital göstericili termostat – termometrelerle kazan brülörüne “on – off” veya “PID” kontrol verilmek suretiyle hassas olarak ayarlanabilmektedir.
3. Akış Kontrolu :
Sistemin çalışma emniyetini sağlamak için; istenilen sirkülasyon basıncına ulaşmadan brülörün ateşlemesini önleyecek 1 adet alçak basınç presostatı ile, sistem basıncının halinde herhangi bir nedenle nominal basıncı aşması halinde brülörü ateşleme dışı bırakacak 1 adet yüksek basınç presostatı ile teçhiz edilmiştir.
4. İşletme ve Bakım Kolaylığı :
Sistem kompakt hale getirilmiş olup, her noktasına müdahale imkanı olduğu için işletme ve bakımı kolaylaştırılmıştır. Mühim bir periyodik bakım gerektirmektedir.
5. Çalışma Emniyeti :
Atmosferik basınçta çalışması yanında; 1 adet yağ çıkış sıcaklığı, 1 adet yağ çıkış aşırı sıcaklık emniyeti, 1 adet yağ dönüş sıcaklığı ve 1 adet baca gazları sıcaklığı kontrolu olmak üzere brülör devresini kontrol altında tutan 4 adet Elektronik termometre – termostatı, 2 adet çıkış kontrol presostatı ile çalışma emniyeti sağlamaktadır.
6. Sıcaklık Hassasiyeti :
Sisteme dahil edilen elektronik kontrol termometreleri ile, istenilen çalışma sıcaklığının (+/- 2°C) hassasiyet limitleri arasında tutulması mümkündür.
7. Yüksek Randımanlı Çalışma, Düşük Enerji Maliyeti :
Gaz yollarında üç geçişli mükemmel ısı transferi ile yağ çıkış sıcaklığına bağlı olarak, %85 ila %90 toplam termik randımana ve bu suretle düşük enerji maliyetine ulaşılmaktadır.